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논문정보 목록 - 제목, 내용, 저자, 저널명/발행자, 상세보기 제목 내용 저자 저널명/발행자 상세보기 한국 동해안 대게, Chionoecetes opilio의 탈피와 성장 Molting and growth of the snow crab, Chionoecetes opilio was investigated using samples captured in the East Sea from July 2002 to June 2004. Individuals over 40 mm carapace width (CW) molted once a year from July to October. Annual molt stage of C. opilio can be divided into four stages; premolt stage, molting stage, postmolt stage and intennolt stage. The relationship between CW and chela height (CH) can be expressed as Y=-82lnCW+73.1129lnCH+166. They were separated into two groups based on the equation, that is, one group having a negative value (below 70 mm in CW) and other group having a positive value (over 130 mm in CW). Carapace width at 50% terminal molt ( $CW_{50%}$ ) of males was estimated to be 105 mm. The Gompertz growth equation estimated from a non-linear method was$CW=118.99e^{-6.296e^{-0.3062t}}$ for females and$CW=156368e^{-6.6619e^{-0.2626t}}$ for males.전영열,이성일,윤상철,차형기,김종빈 한국수산과학회 상세보기 효소분해의 의한 붉은 대게 자숙액의 품질 및 기능성 개선 붉은 대게 가공부산물로 이용도가 낮은 자숙액을 이용하여 효소 가수분해물의 제조를 시도하였고, 아울러 이의 맛, 영양 및 건강기능에 대한 특성을 조사하였다. 붉은 대게 자숙액은 일반성분 및 안전성면에서 식품가공소재로 이용하여도 아무런 문제가 없었다. 1단 가수분해물의 경우 TCA soluble index(TSI), ACE 저해능 및 항산화능을 고려하는 경우 Alcalase로 2.0시간 반응시켜 제조하는 것이 가장 적절하였다. 붉은 대게 자숙액 유래 Alcalase 1단 가수분해물을 기질로 하여 Flavourzyme, Neutrase 및 Protamex로 각각 2시간씩 연속적으로 가수분해시킨 2단 가수분해물의 ACE 저해능 및 항산화능은 1단 가수분해물에 비하여 유사하거나 약간 우수하여 2단 가수분해의 필요성이 인정되지 않았다. 붉은 대게 자숙액에 비하여 이를 Alcalase 처리한 가수분해물의 경우 일반성분 및 색조는 차이가 없었으나, glutamic acid 및 aspartic acid와 같은 맛에 관여하는 유리아미노산의 경우 증가하였다. 붉은 대게 유래 Alcalase 처리 가수분해물의 아미노산 함량은 11,859.6 mg/100 mL이었고, 주요 아미노산으로는 glutamic acid(10.2%), proline(10.1%) 및 glycine (10.7%) 등이었다. 강경태,허민수,김진수 한국식품영양과학회 상세보기 경북 연안에 서식하는 대게(Chionoecetes opilio)의 수심 및 월별 출현 양상 The size distribution, maturation, and molting stages of the snow crab Chionoecetes opilio in the coastal sea of Gyeongbuk were investigated to understand its monthly and bathymetric occurrence patterns. C. opilio was collected from three depth strata (A1, 100-120 m; A2, 120-180 m; A3, 180-220 m) from May to November 2020. The average sex ratio was 0.8. The mean carapace width was largest in females in October, and in males in November. The occurrence rate of small immature crabs was the highest in A1. The ratio of ovigerous females at 75-80 mm was highest at A2 and A3. There was a significant difference in carapace width in females and depth in both sexes in September and October. The occurrence rate of immature crabs was the highest in A1, whereas that ovigerous and spawned females was higher in A2 and A3 than in A1. Very old-shelled females occurred highly in September and October. The occurrence rate of newly shelled males was higher throughout the study period. This research indicated that the size distribution, maturation conditions, and molting stages of C. opilio varied with water depth strata in the coastal sea of Gyeongbuk, Korea. 김유진,박원규,이보람,김병섭,박경원 한국수산과학회 상세보기 -
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특허정보 목록 - 제목, 등록/출원번호, 출원인, 원문정보 제목 등록/출원번호 출원인 원문정보 대게의 치게 양식방법 2008-0074531 경상북도(수산자원개발연구소) 원문정보 붉은대게 그라탱 및 그 제조방법 1020150035017 주식회사 목양에프원 원문정보 대게를 이용한 간장게장의 제조방법 1020120062075 이광훈 원문정보 대게자숙장 제조방법 1020170125734 씨포스트 주식회사|김정진|김충현 원문정보 대게 국수 면 제조방법 1020110006080 박진관 원문정보
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